zaterdag 18 mei 2013

Mag het een maatje minder zijn? - Slanke appelcrumble

Dit recept is vrij van geraffineerde suikers en lactose

We kennen allemaal wel iemand die op dieet is of ten minste op zijn/haar lijn let (of zijn we het stiekem zelf?). Het blijft natuurlijk altijd moeilijk om weg te blijven van heerlijke baksels, zeker wanneer de geur ervan het hele huis vult. Zondigen kan én mag, maar af en toe willen we toch ook verantwoord snoepen. En soms hoeft dat eigenlijk helemaal zo moeilijk niet te zijn.

Met het onderstaande recept bereid je een heerlijke appelcrumble zonder suiker en zonder (ongezonde) vetten. Bovendien is het recept lactose - vrij, wat mooi meegenomen is voor mensen die net zoals mij lactose - intolerant zijn.




Voor een schaaltje goed voor 4 personen

Vulling

4 zoete appelen (bijvoorbeeld jonagold)
50 g rozijnen
kaneel naar smaak

Snijd de appelen in gelijke stukken, maar schil ze niet! De schil zorgt ervoor dat het stukjes blijven na het bakken in de oven in plaats van dat het appelmoes wordt. Meng de rozijnen en kaneel eronder.

Crumble

20 g amandelpoeder
20 g amandelschilfers

De enige (plantaardige) vetstof die je moet gebruiken is om je ovenschaal in te boteren ten einde te vermijden dat de appeltjes aan de schaal kleven. Echter, indien je een beetje boter smelt en dan met een keukenkwast werkt, zal je opmerkelijk minder boter gebruiken. Neem het van mij aan!
Leg de appeltjes in de ovenschaal en bestrooi met de amandelpoeder en amandelschilfers. Plaats dit minstens een half uur in een voorverwarmde oven van 180°. Na een halfuurtje zouden de appeltjes zacht moeten zijn en de amandelschilfers lekker krokant.

Je kan het zowel warm, lauw als koud serveren. Echt heerlijk!

Tip: voor een extra krokant laagje kan je eventueel wat havermoutvlokken toevoegen

Bak ze!

xxx

K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten